BokaMera

Från idé till verklighet: Registrera ett bolag

För att du ska få hjälp att sätta upp ditt nya bolag och komma igång med BokaMeras bokningssystem har vi gjort det enkelt för dig. Nedanför får du enkel information om hur du startar ett företag samt vad olika typer av bolagsformer lämpar sig till och hur det hela fungerar.

Steg 1:
 • Välj den bolagsform som passar din verksamhet:
  Enskild näringsidkare
  : Ofta förstavalet för den som startar företag själv. Inget startkapital krävs, men du blir samtidigt själv personligt ansvarig för alla eventuella företagslån. (Ofta föreslår man att man byter till aktiebolag när man tjänar mer än brytpunkten för statlig skatt). Detta är bolagsformen du enklast sätter upp och kommer igång med.
 • Aktiebolag: Kan startas av en person själv eller flera personer tillsammans. Kräver dock minst 50 000 kronor i så kallat aktiekapital. Förutsatt att man agerar rätt om man hamnar i obestånd blir man inte personligen ansvarig för mer än för aktiekapitalet, alltså det man väljer att sätta in, men minst 50 000 kr.
 • Handelsbolag: Om man är två eller flera personer som startar ihop, kan detta vara en passande bolagsform. Ett handelsbolag kräver inte heller satsat kapital, men minst en av ägarna blir ansvariga för eventuella skulder.
 • Kommanditbolag: Som handelsbolag, men här är bara en person personligt ansvarig för skulderna.
 • Ideell förening: En ideell förening kan ha ett ideellt ändamål, bedriva en ideell verksamhet eller båda delarna samtidigt. Exempel på ideella föreningar kan vara idrottsföreningar, fackföreningar och kulturföreningar eller andra typer av föreningar och mindre organisationer. Denna form kan i vissa fall bli friad från att betala skatt.
Steg 2:

När man bestämt sig för bolagsformen ska man registrera det. Oavsett företagsform är den som bedriver näringsverksamhet skyldig att anmäla sig för registrering hos Skatteverket. En sådan anmälan ska alltid lämnas på särskild blankett som man finner här.

I Sverige registreras samtliga bolag även hos Bolagsverket. Numera kan detta göras online. Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket driver hemsidan verksamt.se. Där hittar den som vill starta ett bolag information och e-tjänster. Bland annat så kan man:

 • Registrera nytt företag hos Skatteverket och hos Bolagsverket

För att registrera ett företag loggar man in med hjälp av e-legitimation. Registreringsavgiften betalas samtidigt som man registrerar.

Aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening och bostadsrättsförening måste registreras hos Bolagsverket. För enskild näringsverksamhet gäller att man kan registrera sig hos Bolagsverket om man vill skydda företagsnamnet. Läs mer på Verksamt.

Hitta information på verksamt.se

A och O när man registrerat sitt bolag

 • Finna en bra bokförare - antingen för ett fast pris eller som man betalar per timme
 • Köpa ett faktureringssystem
 • Köpa eventuell kassa
 • Köpa in det man behöver på företaget, så att man drar av det som kostnader
 • Lära dig lite om moms och skatter, vi tipsar om Skatteskolan: en podcast för företagare av Verksamt.se. Den finner man här.
A och O när man registrerat sitt bolag

När bolaget är registrerat är det endast bokningssystem hos BokaMera kvar!

Om bolaget är registrerat och verksamheten är redo för start kan man registrera sig på BokaMera. Tjänsten erbjuder en rad nyckelverktyg som verkligen ger försprång för alla verksamheter.

BokaMera är ett flexibelt system som vet att bokningar är A och O för dig som arbetar med tidsbokade tjänster. Istället för att lägga din dyrbara tid på att svara i telefon eller på mejl, ger ett effektivt bokningssystem dig mer tid över för att ta hand om dina befintliga kunder och för att bearbeta nya kunder. Och kunderna kunderna formligen älskar bra och flexibel kundservice! De älskar också tillgänglighet dygnet runt för bokning online eller via BokaMeras app.

Det är gratis och enkelt att komma igång med dina bokningar!

BokaMera erbjuder bland annat:

Se hur smidigt det fungerar för våra nuvarande kunder!

När bolaget är registrerat är det endast bokningssystem hos BokaMera kvar!
Anslut dig till BokaMera, vi hjälper dig komma igång
 • Inga betalkort behövs
 • Enkelt att komma igång
 • Det är gratis att registrera sig